Sarkastiskt skämt bakom företagets succé

Sarkastiskt skämt bakom företagets succé

Brainstorming, krystade konferenser och temadagar som ingen fattar poängen med. Många företag kämpar febrilt för att få nya infallsvinklar som ska lyfta dem till nästa nivå. Men för en amerikansk eljätte var det något helt annat som revolutionerade verksamheten. Här är den fascinerande berättelsen – som nästan fått kultstatus.

“The Honey Pot” är en artikel av Elaine Camper som först publicerades på en obskyr sajt som riktar sig till samlare av så kallade glasisolatorer – sedan fick texten vingar. Artikeln har hängt runt på nätet sedan vi var kids och illustrerar hur viktigt och framgångsrikt det är med mångfald, därför tycker vi den är värd att dela!

För ett antal år sedan behövde Pacific Power and Light (PP&L), ett företag med många kunder i Cascade Mountains i USA och Kanada, lösa ett problem för de anställda som arbetade ute i fält.

I Stillahavsområdet förekommer snöstormar under hösten och våren, stormar som skapar betydande isbildning på kraftledningarna. Om isen inte tas bort utan byggs på så överbelastas och bryts till slut kablarna. Metoden som användes för att ta bort isen var att skicka ut män i fält, som klättrade upp på de iskalla stolparna för att skaka ledningarna med långa pålar försedda med krokar. Elarbetarna avskydde förståeligt nog det här jobbet eftersom det krävde att man tog sig djupt in i skogen och under extremt obehagliga förhållanden klättrade upp i höga torn och balanserade. Flera skadades och det var allt annat än en trygg arbetsmiljö.

electric succé

PP&L hade tidigare genomfört “brainstorming”-sessioner utan att komma någonvart. De vände sig slutligen till en professionell konsult för att organisera ännu en session. Konsulten föreslog att en mångfacetterad grupp skulle samlas för att försöka lösa problemet. I stället för att bara sätta ihop elarbetare och deras arbetsledare insisterade konsulten på att personer med olika jobbfunktioner skulle vara med, för att ta fram ett mer kreativt sätt att få bort isen. I just denna brainstorming deltog elarbetare, handledare, revisorer, sekreterare och personer från postrummet.

Flera timmar in i mötet började konsulten bli orolig för att även denna brainstorming skulle bli lika fruktlös som tidigare. Men under en av fikapauserna hörde han två elarbetare prata. ”Jag hatar verkligen det här jobbet! Förra veckan höll jag på att klättra ned från en påle och när jag slog i marken stod jag öga mot öga med den värsta brunbjörn jag sett. Björnen var definitivt inte glad över att jag hade inkräktat på hans territorium och den jagade mig i över en kilometer innan den kände att jag var borta”.

I ett försök att stimulera idéer återberättade konsulten det han hört under fikapausen för hela gruppen. ”Varför tränar vi inte björnar att klättra upp i pålarna? De är så stora och tunga att deras vikt förmodligen skulle skaka ledningarna så mycket så att isen föll av” sa en av elarbetarna.

När skrattet avtog kom gruppen på hundratals skäl till att det var en löjlig idé. En av elarbetarna sa att dock att även om det verkar löjligt att träna björnarna så kunde man kanske placera honungsburkar högst upp i stolparna. Då skulle björnarna vilja klättra upp och i samband med det skaka bort isen och snön.

Fler skratt följde, med fler invändningar, som främst kretsade kring att björnarna förmodligen skulle välja att klättra upp vid fint och milt väder. En av de äldre, mer sarkastiska, elarbetarna sa: ”Ni vet alla dyra helikoptrar som våra högsta chefer flyger runt i hela tiden? Varför snor vi inte en av dem och flyger från påle till påle och kastar honung på stolparna efter en snöstorm? På så sätt är honungen på plats när vi behöver den, och dessutom får tjockisarna på övervåningen ta sig ordentliga promenader istället”.

Ännu fler skratt. Då talade en av sekreterarna för första gången. ”Jag arbetade med sjukvård i Vietnam. Jag såg många skadade soldater anlända till fältsjukhus med helikopter. Luftströmmarna från helikopterrotorerna var helt galna. Damm överallt. Det var förblindande. Jag undrar vad som händer om vi bara kör över elledningarna på låg höjd. Skulle inte luftströmmarna vara tillräckligt för att skaka ledningarna och få bort snön och isen?”

Den här gången hördes inga skratt – bara tystnad. Hon hade kommit på svaret! Genom att värdera mångfald och uppmuntra oliktänkande hade konsulten gett gruppen en möjlig lösning på ett problem alla ville lösa.

Sedan den dagen har PP&L använt helikoptrar över elledningarna efter snöstormar. Det funkar perfekt. Elarbetare behöver inte längre klättra på istäckta pålar och skaka elledningar. Brainstormingen var en succé! Men kom ihåg. Hade de inte mött björnen hade de kanske inte hittat helikoptern.

Fakta: The Honey Pot
  • Glasisolatorer började tillverkas på 1850-talet för användning i telegraflinje. I takt med den tekniska utvecklingen behövdes även isolatorer för telefonledningar, elledningar och annat.
  • I mitten av 1960-talet började ett fåtal personer samla på dessa antika isolatorer och idag finns det över 3 000 isolatorsamlare, främst i USA. Här kan du klicka in på en av deras större samlarsajter.
  • Det var också på denna sajt som The Honey Pot publicerades för första gången.
honey succé
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pepparkakans resa från medeltida medicin till julens must have.

Från Julmys till Julrys: Krampus kraschar julefriden?

Gamestop-Storyn: En Finansiell David och Goliat för den digitala tidsåldern

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now