Self-pleasure – från tabu till hälsobooster

Self-pleasure – från tabu till hälsobooster

Masturbera, onanera, runka, klittra. Kär sysselsättning har många namn. Men vad är egentligen poängen med onani? Är det en mänsklig vana eller finns det djur som onanerar? Och hur har det sett ut genom tiderna? Häng med på en resa i egenkärlekens tecken.

Self-pleasure – inte bara för människor 

Inte bara vi människor utan även flera djur onanerar. Bland annat våra närmsta släktingar aporna men även hundar, katter, elefanter, sköldpaddor och många fler. Älgar har till exempel uppgetts kunna ge sig själva en orgasm bara genom att gnida hornen mot en trädstam. Och valrossar kan tillfredsställa sig själva både med händer och mun! Det är inte utan att man blir imponerad. 

En tabubelagd historia 

En skillnad mellan människor och djur är att djuren inte är lika knussliga som vi människor har varit, och till viss del fortfarande är, gällande self-pleasure. Däremot var det örstås inte alltid så. Både konst och mer “hands-on” kvarlevor från antiken och ännu längre tillbaka tyder på att människors inställning till masturbation, med eller utan hjälpmedel som dildos, brukade vara rätt avslappnad. 

Någonstans på vägen förändrades den gängse attityden om self-pleasure. Ta bara den gammaltestamentliga berättelsen om Onan, som straffades av Gud för att han lät “spilla sin säd” istället för att göra sin döda brors änka gravid. Nu var det inte runka Onan gjorde utan vad vi idag kallar avbrutet samlag, men andemeningen var enligt judiska rabbiner och kristna präster solklar: sexuella handlingar som inte syftar till barnavel är syndigt! Ett hot mot mänsklighetens fortlevnad! Och från stackars Onan får vi så ursprunget till ordet onani. 

Sinnessjukdom och frukostflingor 

Runt 17- och 1800-talet blev argumenten mot onani mindre religiöst och mer medicinskt betonade. Ungefär i samma veva som doktorer gav kvinnor orgasmer med dildoapparater för att bota dem från hysteri, ansågs egen handpåläggning leda till såväl fysiska sjukdomar som “masturbatory neurosis”. Och för att barnen skulle hålla “händerna på täcket” fick de höra att self-pleasure gör en blind och ger håriga handflator. 

Som så ofta när det gäller sexuella tabun drabbades alla, men allra främst kvinnor som helst inte skulle ge uttryck för någon sexualitet överhuvudtaget. Onanerades gjorde det förstås ändå, men ofta med extrema skuldkänslor som resultat. Sigmund Freud blev en av de första läkare att förespråka en mer avslappnad inställning till onani som ett sätt att motverka neuros, snarare än att försöka minska onanin i sig. 

En läkare som förblev övertygad om att masturbation leder till allt från finnar till epilepsi var John Harvey Kellogg (ja you guessed it – mannen som bland annat uppfann cornflakes och jordnötssmör). För att råda bot på vad han kallade “självpollinering” uppmanade han till en torr och smaklös kost. Kosten skulle rena hjärnan från syndiga impulser. En av hans matuppfinningar var frukostflingor av majs. Med hjälp av hans bror Will kom de ut på marknaden för att motverka onani hos den stora massan. Något att tänka på nästa gång du äter en skål Kellogg’s corn flakes… 

Kinseyrapporterna, sexuella revolutionen och NoNutNovember 

Tabut kring onani kom så småningom att lugna sig något. I USA väckte Kinseyrapporterna i slutet av 1940-talet stor uppmärksamhet. De visade att 92% av männen, och – ännu mer revolutionerande – 62% av kvinnorna regelbundet masturberade. Inte långt därefter kom den sexuella revolutionen, där inte minst tillverkningen av sexleksaker fick ett rejält uppsving. 

Idag finns fortfarande inställningen att onani är något man inte riktigt ska prata om. Även om samhället blivit avsevärt mer öppensinnat. 2015 kom ordet “klittra” in på svenska nyordslistan, efter att RFSU hållit en tävling för att ta fram ett ord för att onanera via stimulation av klitoris, som ett led i att tala mer öppet om kvinnors onani. Ungefär samtidigt visade en amerikansk studie att män masturberar i genomsnitt femton gånger i månaden, och kvinnor åtta. 

Under 2010-talet uppstod dock även internetrörelsen “NoNutNovember”. Rörelsen går ut på att inte masturbera, eller överhuvudtaget ejakulera, under hela november månad. Som med mycket annat på internet är det svårt att veta hur seriöst menad utmaningen var då den grundades. Men många som provat påstår att det hjälpt dem mentalt. 

Så vad är meningen? 

Men varför onanerar vi alls? Forskningen har inga raka svar, särskilt när onani hos andra djurarter tas med i beräkningen. Säkert är dock att det finns många fördelar med att masturbera. Högre självkännedom och kunskap om vad du gillar i sängen är en fördel. Men också ickesexuella effekter som bättre sömn och minskad stress och ångest har påvisats. 

Nackdelar då? Ja, inte håriga handflator eller epilepsi, i alla fall. Däremot upplever vissa vad som i folkmun kallas “death grip syndrome”. Det vill säga att sensitiviteten i penis minskar vid samlag på grund av hårda tag vid masturbation. 

Sedan kan det helt enkelt bli för mycket av det goda och leda till ett beroende. Men så länge du inte störs i jobbet alternativt skolan eller i dina sociala relationer är det bara att onanera på av hjärtans lust. 

Mer på ämnet: Dildos genom tiderna

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pepparkakans resa från medeltida medicin till julens must have.

Från Julmys till Julrys: Krampus kraschar julefriden?

Gamestop-Storyn: En Finansiell David och Goliat för den digitala tidsåldern

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now