Äppelmannen som gav dig Toy Story och Monsters Inc.
När Disney satt bekvämt på sin animeringstron, kom en skäggig rebell och sa: "Här, håll mitt äpple en sekund." Gissa vem? Jo, Steve Jobs. Och det lilla företaget han råkade snubbla över? Pixar. Från att vara en blygsam avdelning under Lucasfilm till att bli den stora stjärnan på animeringshimlen. Pixar sköt iväg som en raket och utmanade Disneys järngrepp över branschen.
Pixar börjar alltså sin existens som en liten avdelning under LucasFilm, grundat av Star Wars skaparen George Lucas, och var mest känt för sin animationsprogramvara. In kommer Steve Jobs 1986 och det blir början på en helt ny animeringsresa.
Steve Jobs: Mer än bara en Apple-nörd
Så, hur hamnade en man, mest känd för att uppfinna iPhones, i animeringsbranschen? Efter att ha blivit utsparkad från sitt eget företag (ja, vi pratar om Apple), köpte Steve Pixar för den blygsamma summan 5 miljoner dollar. Med några extra miljoner och en dröm, förvandlade han det till en animationsstormakt. Toy Story var bara början på en lång rad fantastiska animerade filmer.
Pixar vs. Disney: Ett litet love hate relationship
Pixars Toy Story var inte bara en film; det var en revolution och startskottet för det som skulle förändra animeringsscenen as we know it. Pixar fortsatte att leverera succé efter succé, och blev snabbt den oskrivna regeln inom datoranimerade filmer. Men allt var inte guld och gröna skogar, relationen mellan Pixar och Disney var, låt oss säga, a little complicated. Men till slut, 2006, slog Disney till och köpte Pixar för den nätta summan av $7,4 miljarder, vilket gjorde Steve Jobs till Disneys största aktieägare eftersom köpet betalades med Disney aktier.
Pixars magiska beröring
Pixars inflytande på animationsvärlden? Oersättligt. Dom skapade inte bara filmer; dom skapade magi. Med varje ny film förändrades spelreglerna. Så nästa gång du fäller en tår över en Pixar-film (ja, vi tänker på “Up”), tänk på geniet bakom det hela.
Ett äpple om dagen…
…håller kanske inte doktorn borta, men det skakar definitivt om i animeringsvärlden! Tack vare Steve Jobs och hans vision har Pixar gett oss några av filmhistoriens mest minnesvärda ögonblick. Och Disney? Tack för att du spelade schysst till slut!
Lite andra fakta om mannen, myten, legenden.
Akademiskutbildning? Nja inte för Jobs.
Likt många andra teknikgenier så var den traditionella utbildningsvägen inte riktigt något för Jobs. Han började på Reed College i Portland, Oregon, men hoppade av efter bara sex månader. Men han lämnade inte skolan helt och hållet, i 18 månader efter att han hoppat av den formella utbildninge så gick han på kurser som intresserade honom
Detaljer? Ja tack.
En av alla kurser som fångade Jobs intresse efter att han hoppat av College var kalligrafi. Hade han inte snubblat över just den kursen så skulle Mac aldrig haft så många typsnitt eller proportionella mellanrum mellan bokstäverna.
Den svarta polotröjan och Levi´s 501
Steve Jobs är nästan lika känd för sin svarta polotröja som för Apples produkter. Men varför denna konsekventa klädstil? Inspirerad av idén om att ha en uniform för både bekvämlighet och varumärkesbyggande, så träffade han en japansk designer för att ta fram en väst till sina Apple-anställda. Även fast själva västen hände så fastnade Jobs för den svarta polon. The rest is, as they say, history.
Många strängar på sin lyra.
Utöver sina bidrag till teknik- och animationsindustrin, så spelade han också en överraskande roll i spelens barndom. På mitten av 1970-talet skapade Jobs, tillsammans med Steve Wozniak, ett spel som heter ”Breakout” för Atari. Spelet blev en hit och anses vara en klassiker inom arkadspel.
Disney’s aktiekung
När Pixar blev en del av Disney så gick även Jobs och blev Disneys största enskilda aktieägare. Vid köpet så knep han hela 7% av företaget och snodde även åt sig en plats i Disney’s VIP-klubb- styrelsen.