Japansk tornado skakar om filmindustrin – Detta är Studio Ghibli 

Japansk tornado skakar om filmindustrin – Detta är Studio Ghibli 

Några av våra mest älskade animerade filmer kommer från Studio Ghibli. Från magisk symbolik till att prata mens långt innan Pixar vågade – följ med oss in i legendaren Miyazakis hisnande värld!

En ny vind

Studio Ghibli grundades 1985 av Hayao Miyazaki och Isao Takahata. “Ghibli” kommer från ett arabiskt ord för medelhavsvind. Miyazaki, mest känd för “Spirited away” och “Min granne Totoro”, tyckte namnet var passande eftersom han ville blåsa nytt liv i anime-industrin. 

Passande nog var duons första film “Nausicaä från Vindarnas dal”, som senare klassats som den första “Ghibli-filmen”. På samma tema var “Det blåser upp en vind” från 2013 tänkt som Miyazakis sista film (men 82-åringen gör comeback i sommar med “How do you live?”).

Astrid Lindgren som inspo

Vissa av Ghiblis filmer är unika berättelser medan andra baseras på kända historier. Filmen “Ponyo”, exempelvis, har hämtat inspiration från Danmark och är fritt baserad på H.C Andersens “Den lilla sjöjungfrun”. Ännu närmre oss är Ghiblis tv-serie om Ronja Rövardotter (!) efter boken av vår egen Astrid Lindgren. Serien regisserades av Hayaos son, Goro Miyazaki.

CUT
Särspräglad estetik

Studio Ghibli är känt för sina vackra miljöer och älskvärda karaktärer i historier som ofta är lågmälda och introspektiva, särskilt jämfört med västerländsk tecknad film. Oftast följer de inte den klassiska dramaturgiska kurvan, Hayao Miyazaki har sagt att han sällan använder manus. Berättelserna får växa fram av sig själva. Balansen mellan människa och natur är ett vanligt tema i Ghibli-filmer. Ett annat kännetecken är fantastiska maträtter! Särskilt minnesvärda för fansen är perfekt stekta ägg som återkommer i flera filmer. 

Feministisk förkämpe

I Ghibli-filmer, särskilt Miyazakis, är huvudrollerna ofta starka och mångbottnade kvinnliga karaktärer. Dessutom ser de ut som tjejer gör mest! I “Spirited Away” ville Hayao Miyazaki skapa en huvudkaraktär som unga tjejer kan se upp till. Med inspiration från dottern till en av Miyazakis vänner kom så Chihiro till.

För vuxna finns Taeko från “Minnen av igår”. Som 27-årig ogift kvinna, vars barndomsminnen får henne att reflektera över vad hon egentligen vill i livet, är hon en ovanlig hjältinna för sin tid och kultur. I filmen pratas det också öppet om mens – drygt 30 år innan Pixars “Röd” fick stor uppmärksamhet för detsamma!

Ghiblis prinsessor går inte heller av för hackor. Ta bara hjälten Nausicaä, vildsinta krigaren Mononoke, eller Kaguya som hellre vill springa i skogen än att bli en tystlåten fin dam.

Mästerverket som öppnade världens ögon

“Spirited Away” från 2001 är Studio Ghiblis mest älskade film, och den andra någonsin att vinna en Oscar för bästa animerade film. Berättelsen följer tioåriga Chihiro, som hamnar i en magisk andevärld efter att hennes föräldrar förvandlats till grisar. För att rädda föräldrarna, och få tillbaka sitt namn som tagits ifrån henne, tvingas Chihiro jobba för häxan Yubaba på badhotell.

Som i många andra Ghibli-filmer bjuds tittaren in till en fantastisk värld där allt och lite till kan hända. Dessutom behandlar den teman som att växa upp, ta ansvar och hitta sig själv – ämnen de flesta, oavsett ålder (även om filmen som sagt är speciellt gjord för flickor) kan känna igen sig i.

Filmen väver också in japanska traditioner och folktro. Miyazaki har sagt att man på hans mor- och farföräldrars tid trodde att andar, kami, fanns överallt i naturen. Han gillade tanken att allt är besjälat och därför bör uppskattas, och bestämde sig för att återuppliva filosofin i modern populärkultur. Att filmen utspelar sig på ett badhus, onsen, är ingen slump i sammanhanget! I den japanska shinto-tron brukade man förr bjuda in skyddsandar till badhusen för att tillsammans med dem mota bort onda väsen.

Ghibli hjärta Pixar

En nyckel till filmens framgångar i västvärlden var stödet från John Lasseter, en av Pixars grundare. Konkurrenten hjälpte till att få filmen dubbad till engelska för att spridas till den stora massan. Lasseter och Miyazaki är för övrigt goda vänner – trots att ingen av dem talar den andres språk!

I “Spirited Away” kan du se en hyllning till Pixar, i form av en skuttande lykta som påminner om skrivbordslampan som är Pixars maskot. Och kärleken är besvarad. I “Toy Story 3” finns ett mjukisdjur som föreställer Studio Ghiblis maskot: Totoro.

Upplev Ghibli-världen på riktigt!

Ghiblis fantastiska filmvärldar vill man bara kliva rakt in i. Och det kan man! I Nagakute, Japan, finns Ghibli Park – där du bland annat kan kika in i huset från “Min granne Totoro” eller antikaffären från “Om du lyssnar noga”. I Tokyo finns dessutom ett helt Ghibli-museum. 

Flera platser i Japan som inspirerat Ghibli-miljöerna är också väl värda ett besök! Är du sugen på att besöka ett onsen i bästa “Spirited Away”-anda rekommenderar vi Asaya Hotel.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now