
Svartsjuka – kärlekens största fiende, eller?
Shakespeare kallade den för the green-eyed-monster och enligt psykologer kan den både rädda och förstöra förhållanden. Drottning Kristina å sin sida menade att "kärleken föder svartsjuka och svartsjuka dödar kärleken". Men är den verkligen en sjuka och varför beskrivs den som svart i Sverige och grön utomlands?
Vad är svartsjuka?
På svenska brukar ordet svartsjuka beskrivas som en misstänksamhet att föremålet för ens kärlek är intresserad av eller har en relation med någon annan. Man upplever att det finns en rival. Begreppet ligger nära ordet avundsjuka, som mer handlar om en missunnsam illvilja mot andras framgångar, egenskaper eller ägodelar. Svartsjuka bottnar ofta i osäkerhet, kontrollbehov och en rädsla för att bli lämnad eller förbisedd. Den som är svartsjuk mår ofta mycket dåligt av det, men kan samtidigt inte skaka av sig känslan.
Är det normalt att vara svartsjuk?
De flesta människor upplever svartsjuka någon gång i livet. Kanske har du själv kollat upp vem din partner följer onlie? Det är helt normalt, precis som att man kan känna avund eller skadeglädje vid vissa tillfällen. Problemen börjar när svartsjukan tar över och får en människa att agera ut sina känslor mot andra, exempelvis genom att snoka i telefonen eller försöka kontrollera sin partners umgänge och beteende. Svartsjuka är ofta ett symptom på psykisk ohälsa och upplevs som obehaglig för alla involverade.
Kan svartsjukan vara positiv?
I vissa kulturer anses svartsjuka vara ett tecken på att man älskar en person, men här brukar psykologer protestera. En riktigt svartsjuk person riktar ofta sina känslor mot alla som på ett eller annat sätt betraktas som rivaler, inklusive vänner och bekanta. I vissa fall kan dock svartsjuka fungera som en liten signalklocka som kan hjälpa ett förhållande att överleva. Om du till exempel varit tillsammans med någon mycket länge och börjat känna dig lite blasé kan faktiskt misstanken om en potentiell rival väcka gamla känslor och få dig att vilja kämpa för ditt förhållande.

Kan man bota svartsjuka?
Ja, men det krävs ofta hjälp från utbildade personer. Det är viktigt att komma till roten på problemet och se varför den som är svartsjuk mår så dåligt. Enligt vissa forskare är svartsjuka nära kopplat till tvångssyndrom – exempelvis när du inte kan sluta kolla om din partner fortfarande är online.
Galenskap, brott och kreativitet i svartsjukans namn
Eftersom svartsjuka bottnar i oro och osäkerhet kommer det knappast som en överraskning att folk har gjort många extrema saker i dess namn. Inte minst brott! Det finns till och med en fransk term för det – crime passionel. I Bibeln såväl som i relativt moderna rättsväsenden ansågs otrohet vara ett lindrande skäl, eller till och med ett berättigande, för mord.
Lisa Nowak – den spejsade astronauten
Den amerikanska astronauten Lisa Nowak dömdes år 2007 till fängelse efter att ha attackerat en kvinna med pepparsprej i ett raseri triggat av svartsjuka. Nowak hade haft ett utomäktenskapligt förhållande med kollegan William Oefelein som hon fortsatt stalka efter att det tagit slut. När hon fick veta att han träffat en ny utrustade sig Nowak med en peruk, kniv, svarta plastpåsar, gummihandskar, borr och pepparspray och körde 150 mil för att konfrontera den nya kvinnan. Nowak fick ett års villkorlig dom och blev avstängd från sitt yrke.
Falling out of love
År 2006 avled en belgisk kvinna efter att hennes fallskärm inte öppnats efter ett hopp. Det visade sig att mannen hon haft ett förhållande med samtidigt varit involverad med en yngre kvinna, som resolut skurit av fallskärmens rep för att bli av med sin rival.
Svartsjuka singlar
Medan andra går loss med pepparsprej eller saboterar fällskärmar finns det också de som hanterar sin svartsjuka genom att skapa. Alanis Morrisettes klassiker “You Oughta Know” skrevs i vrede efter att hon fått veta att hennes ex träffat en ny. John Lennon kämpade också min sin osäkerhet och erkände i en intervju att han både slagit och behandlat flickvänner illa. Hans låt “Jealous Guy” handlar om just detta.
Varför är den svart?
På engelska beskrivs både avund- och svartsjuka med färgen grön. På svenska säger man också att en person är grön av avund, medan svartsjukan har en annan färg. En förklaring är att ordet svart är en felaktig översättning av tyskans schwarzsüchtig, svårmodighet. Med andra ord menade man från början att känslan var “svårsjuka” och inte svart, som också heter schwarz på tyska.