Framtiden är här: så kommer din värld att förändras

Framtiden är här: så kommer din värld att förändras

AI är såklart på allas läppar men i kombination med flera andra tekniska framsteg kommer världen som vi känner till den att förändras mycket märkbart dom kommande åren. Det spännande är att det är summan av en drös olika tekniker som kommer att samverka för att förändra världen as we know it!

AI och maskininlärning

Det är svårt att nämna ett område i samhället och vardagen där AI och maskininlärning inte spelar eller kommer spela stor roll. De flesta av oss har sett potentialen med egna ögon i form av programvara där vi kan leka med fotofilter eller låta AI generera texter och bilder utifrån enkla instruktioner.

Ur ett samhällsperspektiv kan AI användas inom stadsplanering, för att upptäcka eller förhindra energiläckage och spåra sådant som tjuvfiske och skogsskövling.

Bioteknik

Bioteknik berör sådant som skogsbruk, läkemedel och livsmedel. Förnybara bränslen är en ständigt aktuell fråga inom biotekniken. Labbproducerat kött är en annan innovation som många ivrigt följer. VI väntar fortfarande tålmodigt om nanosolskyddet som det ryktats om i flera år nu. Tänk er en solsemester utan vit smörja och att kunna ta ett dopp i det blå utan att massa kemikalier förstör havens korallrev, en dusch nanosolskydd som håller i flera veckor trots duschar och bad- dröm!

CUT
Blockkedjor

Många har starka åsikter om blockkedjor, men färre förstår dem. Blockkedjor är ett krångligt ämne, men en sak är säker: det är mer än bara kryptovalutor och apteckningar.

Blockkedjor har kallats “internet of trust”. De innebär nämligen transparens och spårbarhet i affärer, samtidigt som parterna kan vara helt anonyma för varandra.

De kan också hålla koll på äganderätt eller hur en produkts värdekedja ser ut. Det senare innebär enligt digitala strategen Judith Wolst att vi i framtiden skulle kunna scanna en vara i en affär och få reda på var den kommer ifrån, hur den färdats, kort sagt hur hållbar den är. Ingen mer vilseledande “greenwashing”, alltså.

Andra sektorer där blockkedjor sägs kunna användas i framtiden är för bankärenden, folkomröstningar och elnät. Brooklyn Microgrid är ett privat initiativ som idag använder blockkedjor för att grannar ska kunna köpa och sälja solenergi sinsemellan.

ICT

Informationskommunikationsteknologier är en tungvrickare som ofta förkortas ICT.

ICT innebär sådant som internet, smartphones, sociala medier och chattprogram: teknik med vilken vi hanterar information samt kommunicera.

De flesta tekniska nyheter som påverkar vår vardag rör just ICT. Ett exempel är hur centrala plattformar för videokonferenser blev för många under pandemin.

Internet of Things

Idag är inte bara datorer uppkopplade till nätet, utan alla möjliga hushållsapparater, prylar och fordon. Med ett samlingsbegrepp kallas detta Internet of Things (IOT). Finns ordet “smart” med i prylens namn, som smart-tv eller smart kylskåp, är det med största sannolikhet ett exempel på IOT.

Allt från larmsystem till hemmets lampor kan idag kollas och styras med appar. I offentligheten används IOT bland annat inom vård och trafik.

Självkörande bilar är ett hett ämne, och IOT är vad som på sikt kan möjliggöra dem i stor skala genom att bilar kommunicerar sinsemellan, med trafikljus och så vidare. Minst lika viktigt som hur vi och de smarta prylarna kommunicerar, är ju hur prylarna pratar med varandra. På så vis kommer vi kanske en dag ha hela smarta hem som samarbetar för att serva oss.

Nanoteknik

Nanoteknik är teknologi i miniatyrformat med stora möjligheter. Med nanoteknik kan helt nya sorters material med finurliga egenskaper tillverkas. Idag ger svenska företaget RISE diverse lättviktsmaterial och ytbehandlingar med funktioner som brandskydd och anti-isbildning som exempel på vad nanoteknik kan åstadkomma. Vi väntar fortfarande på det där nanosolskyddet som sitter bekvämt på huden i 6 månader som det ryktats om. Tänk dig, inget mer klet med vit smörja och kemikalier som hamnar i havet och förgiftar våra korallrev.

tekniska framsteg

Robotar

Robotar blir stort inom vården. På Gävle sjukhus invigdes nyligen en operationsrobot som kan utföra operationer snabbare och skonsammare. Och inom hemtjänsten hjälper robotar brukare att ta medicinen i tid.

I konstvärlden är stenhuggarroboten Robotor en innovation som kan göra stenhuggning säkrare, och användas för att lösa tvister om vem som egentligen äger museiföremål.

De klassiska, människoliknande “Plåtniklas”-robotarna då? Där finns bland andra Boston Dynamics robot Atlas, som kan gå i trappor, utöva parkour och plocka upp och kasta saker. Tanken är att roboten ska kunna användas i miljöer som är farliga för människor.

VR & AR

Virtual Reality har blivit stort inom spelvärlden, och med megahiten Pokémon Go fick augmented reality (ungefär “utökad verklighet”) en stund i rampljuset. Men VR och AR är mer än bara underhållning.

VR-teknik kan användas för att träna exempelvis blivande kirurger. Terapi för att bota fobier och talrädsla är ett annat användningsområde.

Om teknik likt Google glasses slår igenom finns stora möjligheter för AR. Föreställ dig till exempel vägbeskrivningar där du ser din rutt direkt på marken framför dig istället för att invänta instruktioner i en GPS.

3D-printers

3D-printers har potential att revolutionera hur produkter produceras och konsumeras. För flera sorters varor möjliggörs “on demand”-tillverkning som förhindrar onödig massproduktion. 3D-printers möjliggör också individanpassade varor som “levereras” fort, vilket blir praktiskt inte minst för medicinska hjälpmedel.

tekniska framsteg

Summan av det hela

De senaste decennierna har tekniken accelererat, och i fortsättningen lär den tekniska utvecklingen gå ännu snabbare. De nya innovationerna existerar ju inte sida vid sida i vakuum, utan kommer integreras och förstärka varandra.

Och sedan, som Judith Wolst framhåller i en av sina föreläsningar, tillkommer entreprenörers kreativitet och uppfinningsrikedom, som kommer ta tekniken längs vägar vi aldrig kunnat föreställa oss.

Lyssna på vår podd Sustechability tillsammans med Judith Wolst för ett djupdyk i ämnet:

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Meatspace eller Metaverse? Från Sci-Fi till till din vardag

Från tandhälsa till hälsoproblem

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now