
“The ring of fire” mitt i havet – här finns 90 procent av världens vulkaner.
När isländska Eyjafjallajökull fick ett så våldsamt utbrott att all flygtrafik i norra Europa fick ställas in, påmindes vi om hur liten människan är mot naturen. Vad mullrar under våra fötter egentligen? Följ med Bublication på ett djupdyk – rakt ner i vulkanens gap.
En öppning långt ner i jordskorpan som för det mesta är igentäppt – men som ibland får utbrott när det byggts upp för mycket tryck av ånga, gas och lava. Det är en vulkan! Antikens folk trodde att det bodde jättar och andra väsen under vulkanerna. Romarnas eldgud hade sin smedja under vulkanen Etna på Sicilien och varje gång hans hustru Venus var otrogen ska han ha blivit så förbannad att han bankade extra hårt på sitt städ. Det fick gnistorna att flyga och berget fick utbrott. Och vad hette guden själv? Vulcanus, så klart!
En vulkanisk värld
Det finns runt 1 500 vulkaner på vår planet. I Europa finns ungefär 80, och av dem finns nästan hälften på Island tillsammans med gejsrar som sprutar hett vatten när det börjar koka under jorden. Allra vulkan-tätast är den så kallade “Ring of Fire” som ligger i Stilla havet. Här finns hela 90 procent av världens vulkaner. Den största, Mauna Loa, finns på Hawaii och hade nyligen ett utbrott efter 38 års tystnad. Här finns också världens mest aktiva vulkan, Kilauea.
Liv och död
Eldsprutande berg har varit en källa till både liv och död. Inte bara är själva utbrotten och lavan farliga, utan också följderna. Tsunamis, jordskred och jordbävningar kan sättas i gång, blixtnedslag kan orsakas av askmolnet och plötsliga översvämningar och gasutsläpp kan uppstå. Dessutom finns mer långsiktiga effekter, som dålig skörd, påföljande svältkatastrofer och epidemier. Den romerska staden Pompeji begravdes av fallande pimpsten och aska – inte lava. Tiotusentals människor dog när det extremt varma och giftiga gasmolnet spred sig med enorm hastighet från Vesuvius vid det berömda utbrottet år 79. Samtidigt har nytt liv uppstått i den bördiga jorden omkring vulkanerna!
Nästan hela jordskorpan är vulkanisk och utan alla utbrott hade vare sig landmassorna eller atmosfären uppstått. Vid eruptionerna fullkomligen regnar det ämnen som fosfor, kalcium och järn vilket gör jorden enormt bördig.

Ett år utan sommar
Den värsta vulkankatastrofen skedde i Indonesien år 1815. Omkring 10 000 människor i närområdet dog under Tamboras utbrott, som också ledde till svältkatastrof i Kina, kolerautbrott i Indien och tsunamis vid öarna runt omkring. Temperaturen sjönk och himlen mörknade ända bort i norra Europa under ett helt år, vilket orsakade en katastrofal missväxt. Totalt kan uppemot 250 000 människor ha dött av följderna. En oväntad konsekvens av utbrottet lär dock ha varit…Frankenstein! Mary Shelly sägs ha skrivit den berömda boken efter att det miserabla vädret tvingat henne att hålla sig inomhus.
Vackrare av vulkaner?
En fördel med de mullrande vulkanerna är att de kan hjälpa oss hålla vår hud fräsch och fin. På Island kan du exempelvis bada i den berömda Blå lagunen; heta källor fulla av nyttiga alger och kisel. De främjar huden, naglarna, håret, tänderna och skelettet – åtminstone om man ska tro tillverkarna av skönhetsprodukter och kosttillskott. Oavsett är de himla sköna att bada i!
Under våra fötter
I Europa finns flera aktiva vulkaner som kan orsaka en hel del ödeläggelse, till exempel Etna, Stromboli och Vesuvius i Italien. Men när isländska Eyjafjallajökull fick sitt två månader långa utbrott 2010 blev katastrofen inte farlig i egentlig mening, även om miljontals passagerare strandsattes och ekonomin fick sig en törn.
Sverige har inga aktiva vulkaner (phew!) men så har det inte alltid varit. Enligt amatörgeologen Eric Kjellin finns rester av 200 vulkaner i Skåne, som ska ha varit aktiva för 100 miljoner år sedan. Om det stämmer så har Skåne en gång i tiden varit världens mest vulkaniska område – en “ära” som idag alltså tilldelas “The Ring of Fire”.