Seriemördare förändrade en hel bransch

Seriemördare förändrade en hel bransch

Precis som vi tar en Alvedon vid feber tog stora som små de receptfria tabletterna Tylenol i 80-talets USA. Men när vissa burkar visade sig spetsade med dödlig cyanid gick larmet…

De första morden

Det första bekräftade offret var en 12-årig flicka i Chicago. Hon hade känt sig lite krasslig och fick Tylenol av sina föräldrar, inget konstigt med det. Det var, och är, standardbehandlingen – precis som att ta en Alvedon eller en Ipren vid behov. Men på kvällen var flickan död. Inom ett par dygn hade ytterligare sex personer i staden avlidit. Ganska snabbt konstaterade utredarna att alla tagit Tylenol och obduktionerna visade att de dött av cyanidförgiftning. En nyhet som fick stor spridning.

CUT
Unga offer

De sju offren var unga människor, mellan 12 och 35 år gamla. Alla hade tagit Tylenol för vanliga besvär som huvudvärk och ryggont. Tre offer tillhörde samma familj, där en 27-årig man plötsligt avlidit, följt av sin bror och svägerska. Ett av offren hade nyligen fött barn. USA blev lamslaget av skräck.

Kamp mot klockan

Läkemedelsbolaget som tillverkade medicinen, Johnson & Johnson, gick ut med varningar till allmänheten och alla som sålde Tylenol uppmanades att ta bort burkarna från hyllorna. Det handlade om många tiotals miljoner burkar – som inte bara såldes på apotek utan också i livsmedelsbutiker, tobaksaffärer och på postorder. Folk uppmanades att lämna in sina Tylenolburkar och tullpersonal på flygplatser instruerades att fråga passagerare om de hade med sig medicinen i bagaget.

Enormt projekt

Det räckte inte med att få in alla burkar – innehållet behövde också testas. Dag och natt undersöktes förpackningarna, men utöver de fem burkar som dödat offren hittades bara ytterligare tre med cyanid. Samtidigt var sjukhusen överbelastade med panikslagna människor som tagit Tylenol och upplevde att de mådde dåligt. FBI kopplades genast in och hundra agenter sattes i febrilt arbete för att spåra den förmodade mördaren som spetsat burkarna. Samtidigt ringde folk som galna till polisen för att anmäla misstänkta händelser – allt från suspekta dörrförsäljare till döda ekorrar i en park.

Boven i butiken?

Den första misstanken föll på Johnson & Johnsons personal. I fabrikerna jobbade tusentals med att framställa och paketera Tylenol på löpande band. Hade någon uppretad anställd fått sparken och blivit spritt språngande?

Analyser visade dock snart att burkarna som innehöll cyanid kom från olika fabriker. Cyaniden måste alltså ha tillförts efter att de lämnat fabrikerna. Någon hade tagit burkarna från hyllor i olika affärer, bytt ut innehållet och sedan ställt tillbaka dem igen. Lätt att genomföra för vilken kund som helst. Men vem?

Flera misstänkta

Det fanns länge en huvudmisstänkt vid namn James William Lewis, som hade försökt utpressa mot Johnson & Johnson. Om han fick en miljon dollar så skulle han sluta byta ut burkarna, meddelade han. Solklart? Nej, inte riktigt. Grundliga undersökningar av Lewis och hans förehavanden visade att han inte kunde ha utfört brotten – han hade inte ens varit i närheten av Chicago. Han fick dock långt fängelsestraff för utpressningen. Andra misstänkta var en psykiskt sjuk kvinna som försökt förgifta ett antal personer samt en hamnarbetare som köpt stora mängder cyanid några månader före morden. Samtliga friades i slutändan.

Fler incidenter

Under de följande åren skedde fler läkemedelsförgiftningar, men de anses alla ha utförts av så kallade copycats. 1986 skedde ett särskilt uppmärksammat fall där två personer dog av piller som innehöll cyanid istället för medicin. Det ena offrets hustru visade sig dock ligga bakom morden. Liknande dödsfall skedde då och då, men ingenting kunde kopplas till de ursprungliga Tylenolmorden.

Många teorier

Tyvärr blev morden aldrig uppklarade, men då och då dyker det upp nya ledtrådar och försök till förklaringar. Konspirationsteorier finns det också gott om, som att morden ska ha utförts av konkurrerande läkemedelsföretag eller  terrorister. Vissa tror att förövaren var den så kallade Unabombaren, Ted Kaczynski, vars föräldrar bodde i Chicago. Han hade mördat och skadat flera genom att tillverka egna bomber och placera dem på universitet och flygplan. En man som liknade honom råkade också fångas på kamera bakom ett av offren när denne köpte Tylenol.

Theodore John "Ted" Kaczynski, känd som Unabombaren,
Nya lagar

Tylenolmorden fick läkemedelsindustrin att tänka om. Förpackningarna som används i USA idag är mycket bättre förseglade och det är straffbart att ens försöka pilla på dem (!). Att kunna spåra och återkalla produkter snabbt har också fått högre prioritet. När förgiftningarna uppdagades behövde man återkalla 31 miljoner burkar från hem och butiker.

I Sverige har alla receptbelagda läkemedel en specifik kod per förpackning och det är lag på att de måste ha en säkerhetsförsegling. Detsamma gäller dock inte för receptfria preparat – och det var precis så som Tylenolmördaren, vem det nu var, kom åt medicinen.

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
Well-yes

Gut brain – så funkar din andra hjärna

Well-yes

Morötter – ett hemligt krigsvapen

Well-yes

Fillers för permanent glow?

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om myterna ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt att...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now