Art deco på 3 minuter

Art deco på 3 minuter

En demokratisk rörelse som sprider skönhet och funktionell konst till alla samhällsklasser – eller en tacky och överdådig relik? Bublication ger dig en snabbguide i art deco.

Stramt, men pråligt och utsmyckat. En tropisk färgfest, lika förknippad med rosa flamingos i plast som tjusiga möbler med avancerade ingraveringar. Att sammanfatta art deco är svårt, but hey! Let’s give it a go!  

Allt började, som så mycket annat som präglar dagens design och mode, en gång för länge sedan i Paris… 

Konstnärer gör uppror 

Det var i början av 1900-talet som en grupp konstnärer, med stöd av staten, organiserade sig. Målet? Att det nya århundradet skulle präglas av innovation snarare än nostalgi. Man ville också bryta mot konstvärldens hierarki. När så den första världsutställningen i ny stil hölls 1925 i Paris blev uppståndelsen stor. Art decon, som kommer från utställningens franska titel “Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes”, var här – och det med besked. 

CUT

Den strama designen representerade en ny sorts elegans, med influenser från olika kulturer. Stilen ansågs väldigt framåttänkande – inte minst med dess fokus på maskingjorda material, perfekt symmetriska mönster och krispiga linjer. 

Stort fokus låg på funktionella objekt. Grundtanken var att allt som människan omger sig med – såväl byggnader som möbler och prylar – kan och ska vara vackra och utsmyckade så att alla människor kan njuta av dem. Inget snofsigt som endast är till för en kulturelit, med andra ord. 

Varifrån kom influenserna? 

Art deco påverkades av dåtidens nya uppfinningar men också ökade möjligheter att resa runt i världen. Intresset för andra kulturer blomstrade och inom art deco syns ofta tydliga influenser från Japan, exempelvis i form av trägraveringar i möbler, och Egyptens pyramider. 

Sverige tar ton  

Närt art decon “föddes” under världsutställningen 1925 kammade faktiskt Sverige hem flera medaljer, näst flest efter Frankrike. Sveriges svar på art deco kallas “Swedish Grace” och hade en kortare storhetsperiod innan funkisen tog över. Den svenska varianten adderade en gnutta inspiration från den gustavianska perioden och var samtidigt en motrörelse mot den nationalromantiska stilen. “Swedish Grace” är än idag populärt bland utländska samlare! 

Guldläge för guldsmeder 

Är du ett fan av Lana del Rey minns du kanske låten “Art deco” från 2015 som dragdrottningen Violet Chachki gjort ett 20-talsinspirerat burlesknummer till. I Chachkis uppträdande, som finns på YouTube, syns flera exempel i hennes dräkt på hur stilen tog sig in i modevärlden: symmetri, geometri, glänsande guld och en solfjäderformad huvudbonad. Eller ännu bättre är klippet nedan från filmen The Great Gatsby som i sig är en enda stor Art Deco fest – fast egentligen var ju original soundtracket en annan Lana del Rey låt- Young and Beautiful.

Till vardags, under 20-talet, var det förstås inte lika glammigt. Här inspirerade art deco snarare till raka siluetter och geometriska tryck. Klänningarna blev kortare och lämnade armarna bara = guldläge för juvelerare. Så även de korta frisyrer som blev populära bland kvinnor och var som gjorda för stora, dinglande örhängen. Art decons skinande metaller, starka färger och höga kontraster gjorde också att ädelstenar som rubiner plötsligt konkurrerade med de klassiska diamanterna. 

Art deco omkring oss 

Under 30-talets ekonomiska krasch tappade stilen sin prakt – utan pengar fanns inget utrymme för överdådiga utsmyckningar. Men, även om art decons storhetstid är över finns spår kvar. I slutet av 60-talet väcktes dessutom nytt intresse för art deco, och sedan dess har stilen varit återkommande i perioder. 

Empire State Building är ett exempel på en tidstypisk byggnad i art deco-stil. Så även Kanadas högsta domstol, Fine arts Palace i Mexico City och Helsingfors centralstation. Kristusstatyn i Rio de Janeiro, skapad av fransmannen Paul Landowski på 20-talet, är troligen världens mest kända art deco-skulptur.  

Vill du stanna i art deco-världen lite till? Se hela filmen “The Great Gatsby” som utspelar sig på 20-talet, eller varför inte Disneys “Fantasia”? Spelar du Bioshock hittar du tydliga art deco-influenser om du dyker ned under ytan till undervattensstaden Rapture.  

You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Pandemins ekonomiska arv: En ny ekonomisk era tar form

Blåkulla: Från mörk magi till Påskglädje

Påsk: En tid för genomblöta brudar och flygande klockor

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now