Dissade Dior räddade Frankrikes ekonomi

Dissade Dior räddade Frankrikes ekonomi

Från Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich och Marilyn Monroe till drottning Silvia, Rihanna och Johnny Depp. Modehuset Dior har länge varit celebriteternas favorit men dess historia har kantats av skandaler, även så sent som 2011. Möt grundaren själv – den hyllade och hatade Christian Dior.

Trådsmala midjor och superfeminina former. När Christian Dior debuterade med sin “New Look” 1947 blev reaktionerna starka. Andra världskrigets mer fyrkantiga, praktiska och textil-ransonerade plagg krockade milt uttryckt med Diors nya “hyllning till kvinnokroppen”. Coco Chanel och kvinnorörelsen ansåg att hans kläder innebar en tillbakagång till 1800-talets stereotyper och hindrade kvinnans frihet. Men, Dior blev poppis. Så poppis att tiotusentals arga män bildade organisationen “De utarmade makarnas liga” – i protest mot att Dior fick deras hustrur att spendera förmögenheter. 

Nazist eller nationalhjälte – eller både och? 
CUT

Under andra världskriget började den 37-årige Christian arbeta för ett modehus som försåg både fransmän och tyska officershustrur med vackra kläder. Inte okontroversiellt, många fördömde det man ansåg vara ett samarbete med nazisterna – andra hyllade honom som en nationalhjälte som räddat den franska modeindustrin. Paris förblev modets Mecka, vilket bidrog stort till landets ekonomi efter kriget. Om Frankrike hade någon att tacka var det Dior!  

Vad Christian själv tyckte om nazismen är ovisst, men lanseringen av hans första parfym, Miss Dior, kan ge en fingervisning. Den tillägnades lillasystern Catherine som varit aktiv medlem i den franska motståndsrörelsen – och överlevt tvångsarbete i tyska koncentrationsläger. 

Dior föddes 1905 utanför Paris. Den välbärgade pappan tvingade iväg den konstnärlige Christian till diplomatskola men gick sedan med på att finansierade ett konstgalleri där Dior sålde alster av konstnärer som Georges Braque och Picasso. Men, i den stora världsekonomiska depressionen förlorade pappan allt. Galleriet stängdes men Christian fortsatte sälja designer till modehus för en ringa summa. 
Mystiskt dödsfall 

Dior fick inte njuta särskilt länge av sina framgångar. Samma år som han fick sitt stora genombrott med “New Look” drabbades han av sin första hjärtattack. Tio år senare dog han, 52 år gammal, på ett spa i Italien. Vissa säger att det skedde under ett kortspel eller ett samlag, andra att han fick en hjärtattack efter att ha satt fiskben i halsen. Dior hade länge plågats av problem med ekonomi, kärlek och vikt. Eftersom kopiösa mängder mat var hans största kärlek i livet, näst efter mode, hade hälsan gradvis försämrats.  

Själv var han konstant orolig och vidskeplig under hela sitt liv. Mot slutet inledde han varje dag med tarot-sessioner – och samtliga visningsplagg hade Christians lyckoblomma, en liljekonvalj, insydd någonstans. 

Skandaler och nya stjärnor 

Kanske visste Christian att han inte skulle bli särskilt gammal. Före sin död hade han redan utsett sin efterträdare – den 21-årige Yves Saint Laurent. Enligt Christian var den unge Yves den största talang han någonsin träffat, och han tillbringade sina sista två år i livet med att lära honom allt han kunde.  

Saint Laurents uppgift blev att föra vidare det stora modehuset, vilket han gjorde väl med sin berömda elegans. En rad talangfulla designers följde, som alla satte sin prägel på Diors kläder. Den mest kontroversielle efterträdaren var John Galliano, vars mer moderna kläder gav Dior ett rejält lyft – men han låg också bakom modehusets “porriga” reklamkampanjer med inoljade kvinnor i extrema poser. Det som till slut gjorde att Galliano fick kicken 2011 var att han uttalat sig antisemitiskt på fyllan. 

Ikoniska kläder och accessoarer 
  • Lady Dior. En fyrkantig handväska som fick sitt namn efter att prinsessan Diana synts med den 1995. Väskan kommer i många färger men är alltid försedd med lycko-talismaner, som en påminnelse om Diors vidskeplighet. 
  • Gallianos “Saddle Bag”. Lanserades för 20 år sedan och gjordes till ett must-have av Carrie Bradshaw i Sex and the City. 
  • Bar Suit. En snäv kavaj med trådsmal midja och vid, knälång kjol. Den ultimata Dior-looken från den legendariska New Look-kollektionen. 
  • Prinsessan Margarets födelsedagsklänning. En ren dröm i krämfärgad chiffong, siden och pärlor. 
  • Nicole Kidmans gula sidenklänning. På Oscarsgalan 1997 stal Nicole rampljuset totalt från dåvarande maken Tom Cruise. 
  • Charlize Therons guldklänning. Ses i reklamfilmerna för den lika ikoniska Diorparfymen J’adore. 
Nicole Kidman i sin gula dröm.
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like
You Might Like

Varför gråter vi när vi blir ledsna?

Revolutionära mästerverk och djävulens budbärare?

Moulin Rouges guldgosse: Henri de Toulouse-Lautrec

Be Our Lover

Be Our Lover

Join the club
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
Trending
rainbow
Pop (T)arts

Kan robot vara lösningen på konststöld?

Med sju axlar, en diamantspets och förmågan att hugga skulpturer i marmor är stenhuggarroboten Robotor inte bara en teknisk bedrift. Möjligheten att replikera gamla mästerverk och återskapa förlorade skulpturer ger...

Ka-ching!

5 tips för en grym hiss-pitch

Einstein lär ha sagt att om du inte kan förklara något för din mormor så förstår du det inte själv. Mannen som en gång myntade relativitetsteorin tryckte på vikten av...

Well-yes

4 vanliga hälsomyter: fakta – eller ursäkt?

Att skilja myt från sanning är svårt, särskilt när vi hört vissa av dem sedan barnsben. Men även om många hälsomyter ofta inte berättar hela sanningen, är det inte ovanligt...

Well-yes

Tvåsamhet – hur monogama är vi egentligen?

Med handen på hjärtat - har du verkligen aldrig sneglat lite extra på någon annan, trots att du är i ett förhållande? Har du till och med gått längre än...

Ka-ching!

Washing – företag försöker framstå som bättre än de är!

Pinkwashing, greenwashing …. är vi konsumenter mer medvetna om vilka val vi gör idag? Det finns mycket som tyder på det. Många är måna om att välja produkter från varumärken...

Bubbles

Här är byn med 587 slott – som står helt tomma

Det var en gång… en storslagen plan om en sagolik by med över 700 slott designade á la Disney. På landsbygden i Turkiet finns idag mycket riktigt också en by...

Sci-hi

Mount Everest – en begravningsplats på världens topp

När toppen på Mount Everest bestegs för första gången 1953 var det en bedrift många drömt om – både innan och efter. Men över 300 personer har mist sina liv...

Bubbles

Sant eller falskt: Titanic

Vad är sant och falskt i Titanic? Spelade skeppets orkester verkligen to the bitter end? Bröts skeppet itu innan det sjönk? Hade en fattig konstnär och en överklassflicka en romans...

Prenumerera

Bli medlem och få tillgång till alla artiklar

Join Now