Google-hacks du inte kände till
Svaret på alla världens frågor och trivia som ”hur lång var Einstein” – information vi tidigare fick gå till biblioteket för att hitta och lära oss utantill – är nu endast ett knapptryck bort. Men visste du att Google har bra mycket mer att erbjuda? Med följande hacks kan du besöka såväl planeten Mars som MoMA – utan att lämna hemmet.
Med 3,5 miljarder sökningar (!) om dagen är Google den ultimata sökmotorn och Alphabet, bolaget bakom, har på mycket kort tid blivit ett av världens största företag. Men när Google lanserades skrattade man åt tanken att sökmotorn framgångsrikt skulle kunna konkurrera med dåvarande jättar som Yahoo, AltaVista och AOL. Skrattar bäst som skrattar sist…
I dag säger ingen “jag ska göra en internetsökning.” Vi googlar! Och vi kan göra det på fler sätt än många känner till.
Google Arts & Culture
Vi har alla reseabstinens efter pandemin, streaming av dokumentärer och diverse podcasts only goes so far för att keep us entertained. Google har såklart lösningen! Med Google Arts & Culture kan du utforska konstverk från över 600 internationella konstgallerier världen över. Projektet lanserades av Google 2011 och är en onlineplattform som ger tillgång till högupplösta bilder av konstverk från en bredd av museum som Metropolitan Museum of Art i New York och The Science Museum i London.
Plattformen innehåller över 32 000 högupplösta konstverk från 46 museum världen över och erbjuder även möjligheten att virtuellt besöka museernas gallerier genom samma teknologi som används i Googles Street View-funktion. Du får också information om konstverken och kan till och med skapa en egen virtuell konstsamling. Så, varför inte boka in helgen på Google Arts & Culture för att ta en ”Art Selfie” och se vilket konstverk som liknar just dig? Eller kanske få din kulturella fix av ett virtuellt besök på MoMa?
Coin Flip
Slantsingling är kanon om man vill överlåta livsavgörande frågor eller små vardagsbeslut till slumpen. Men tiden för cash is king är på upphällningen och vi går sällan runt med växel skramlandes i fickan. Men icke att förtvivla, Google to the rescue! Googla bara “coin flip” så kan du digitalt få veta om du ska äta den där pastan till middag eller tacka ja till dejten med kollegan. Behöver du fler valmöjligheter kan du självfallet googla “kasta en tärning” också!
Utforska andra planeter och klara stjärnhimlar
Google har även utomjordliga strängar på sin lyra! Några av de coolare funktionerna, som alla kanske inte använder lika flitigt som Google Earth, är Google Sky Maps och Google Mars. Namnen avslöjar deras syften: vi kan med dessa tjänster helt enkelt ta del av allt från stjärnhimlar till andra planeter från hemmets lugna vrå.
Ser du inte stjärnorna för molnen på himlen? Inga problem, med Google Sky Maps kan du njuta av stjärnhimlen oavsett om det är stjärnklart eller ej.
Eller varför inte besöka den röda planeten Mars? Tjänsten Google Mars har tagits fram i samarbete med NASA och kartlägger planeten i 3D, inklusive panoramabilder från rymdsonderna Spirit och Opportunity.
Google Djurläten
Hur låter en fladdermus eller hyena? Genom att googla ”djurläten” kan du, som sökfrågan antyder, spela upp ljud från olika typer av djur när du helt enkelt trycker på volymikonen bredvid namnet på djuret. Vi älskar detta och kan avslöja att delar av Bublications redaktion spenderade liiite för stor del av söndagskvällen med högtalaren på högsta volym – till irriterade partners förtret.
Google back in the day
Google har varit med oss länge och vi känner väl alla igen den klassiska loggan och sajten. Men visst vore det kul att se hur Google såg ut när det lanserades? Skriv helt enkelt in ”google in 1998” (utan citattecken) i Googles sökfält så får du se hur Google såg ut back in the days och du kan söka med känslan av Marty McFly i “Tillbaka till framtiden”.
Fortsätter pusha gränser
Google gör sig oumbärligt på många nivåer och lär finnas med oss länge framöver. Redan nu ligger bolaget i framkant vad gäller forskning med kvantdatorer som är fullständigt revolutionerande. Google har med kvantmekanik lyckats göra en beräkning på 3 minuter som tar en vanlig dator 10 000 år att harva sig igenom. Håll i hatten! Vi önskar att vi köpt Google-aktier för ett år sen, de är nu upp över 100 procent – men så är ju Google ett framtidsbolag så det är nog inte försent ännu!
Psst.. Vill du läsa mer om framtidens sökmotor-verktyg, då borde du läsa Vad är det som händer? Sam Altman och OpenAIs love hate relationship explained!