
Törnrosasömnen finns på riktigt och massa andra obehagliga sömnsyndrom
Du vaknar mitt i natten av att du är omgiven av utomjordingar eller elaka clowner men är helt oförmögen att röra på dig. Lugn, bara lugn - du har drabbats av sömnparalys - ett läskigt men mycket vanligt sömnsyndrom! Låt oss kika på några fler obehagliga sömnsyndrom- kanske inser vi att en partners snarkningar inte är det värsta man kan råka ut för…
Förlamad av sömn
Förr i tiden förklarade man sömnparalys som att Maran – en elak demonvarelse – satt på ditt bröst. Idag vet vi att syndromet ofta är stressrelaterat och får den som sover att vakna till under REM-sömnen. Det är då man drömmer och för att skydda kroppen från skador skickar hjärnan signaler till musklerna att inte röra på sig. Vid sömnparalys vaknar du alltså samtidigt som du drömmer, därav alla läskiga figurer, men kroppen fortsätter sova. Syndromet är ofta stressrelaterat och om du drabbas ofta kan det vara en bra idé att få hjälp med det från en sömnklinik.
Exploding Head Syndrome
Ett annat sömnsyndrom är att du hör en hög smäll eller rycker till våldsamt alldeles innan du somnat. Det gör inte ont men kan kännas obehagligt och många upplever att de drömt att de snubblat eller fallit samtidigt. En av de rådande teorierna till EHS är att det sker en slags kortslutning i hjärnans signalsystem när du går från vaket till sovande tillstånd.
Talking in Your Sleep
Vissa människor är helt tysta när de sover, andra pratar på som papegojor. När du pratar i sömnen kan det vara allt från hela meningar till enstaka svordomar, och enligt en studie beror det på vilket sömnstadium du befinner dig i. Om du för det mesta yttrar fula ord är det förmodligen din hjärnas sätt att bearbeta olika faror och hot, medan fenomenet i allmänhet anses vara kopplat till stress.
Narkolepsi
Epilepsi har du säkert hört talas om men vet du vad narkolepsi är? Det är ett sömnsyndrom som yttrar sig i att du somnar helt plötsligt och oplanerat, exempelvis när du skrattar, blir förbannad eller mitt under en konversation. Orsaken är en kemisk obalans i hjärnan och även om det inte finns ett botemedel kan narkolepsi lindras med mediciner och förbättrade sömnrutiner.
Willis-Ekbom Disease – myror i benen
Ett lite märkligt fenomen som drabbar människor i alla åldrar och som ofta upplevs som extremt annoying. När man sitter eller ligger kan benen ge obehag, exempelvis genom att klia, pirra, kännas varma, göra ont och så vidare. Det här påverkar naturligtvis sömnen och drabbade personer ofta ligger ofta och vrider och vänder på benen eftersom det är det enda som hjälper lite. Av den anledningen kallas syndromet ibland Restless Leg Syndrome, även om det officiella namnet är Willis-Ekbom Disease. Orsaken kan bero på allt möjligt, och det enda som tycks hjälpa är träning, massage och att undvika alla former av stimulantia.
REM Sleep Behavior Disorder
En “släkting” till sömngång yttrar sig på ett ofta explosivt sätt. Precis som när en person går i sömnen blir de drabbade inte paralyserade under REM-stadiet, med resultat att de kan röra på sig. Samtidigt som de drömmer följer kroppen med i rörelserna, till exempel sprattlar med benen när de springer, slår karateslag under den drömda matchen eller ropar högt när de försöker göra sig hörda. Ofta är det frågan om mardrömmar, och det här syndromet blir ofta värre med åldern. Tack och lov är det en mycket ovanlig åkomma men nog så jobbig eftersom den kan leda till skador och allt otäckare drömmar.
Sleeping Beauty Syndrome
Alla behöver vi vår skönhetssömn – experter brukar rekommendera runt 7-8 timmar per natt. Drabbas du av Sleeping Beauty Syndrome behöver du minst dubbelt så mycket sömn – ja, till och med 20 timmar. Varför är det ingen som vet, men de som drabbas brukar ofta vara tonårskillar och det kan ta uppemot ett årtionde att komma till rätta med problemet.
Katatreni – ett spöke i din säng
De flesta sömnsyndrom är besvärliga för den som drabbats, men när det kommer till Katatreni är det istället omgivningen som lider. Syndromet har beskrivits som motsatsen till snarkning och innebär att den som sover stönar, suckar eller yttrar vokaler varje gång de andas ut. Där du sover bredvid din älskade får du alltså lyssna på utdragna “oooooo:n” eller klagoljud halva natten. Det finns ingen bot för det här ofarliga syndromet men sovpartners rekommenderas använda öronproppar eller sova i ett separat rum.
När bör du söka hjälp?
Om du, eller någon du känner, har problem med sömnen kan det vara värt att först göra ett försök att förbättra den på egen hand. Ett svalt sovrum, regelbundna rutiner och avstängning av alla skärmar minst en timme eller två innan läggdags kan göra under. Märker du dock ingen skillnad efter några veckor kan det vara klokt att kontakta en sömnklinik eller vårdcentral så att du kan få hjälp. Sömnen är väldigt viktig för din fysiska och mentala hälsa och du förtjänar att må toppen!
Mer om sömn hittar du i poddavsnittet 31. CAN’T GET NO SLEEP.