3 minutes crash course: vad är inflation?
Alla hör vi nu uttrycket oftare än någonsin – men vad betyder det egentligen och hur påverkar det våra liv? Häng med på Bublications snabbkurs!
“Inflation” beskriver ett läge där den allmänna prisnivån stiger i hela samhället utan att andra ekonomiska aspekter förändras. Vid inflation får du alltså färre produkter och tjänster för samma summa pengar som tidigare. När priserna stiger snabbt och häftigt tappar också valutan i värde – det är det som gör att du inte längre har råd att konsumera på samma sätt längre. Håller det i sig länge kan det få förödande konsekvenser på ekonomin. Det gäller även för inflationens motsats: deflation.
Så uppstår det
Det finns flera orsaker, till exempel när efterfrågan på en produkt eller tjänst är stor medan utbudet inte hänger med i samma omfattning. Det blir helt enkelt brist på produkter som många vill ha. Företagen hinner inte producera tillräckligt snabbt, men är väl medvetna om den höga efterfrågan. Och eftersom de vet att produkten kommer att gå åt kan de höja priserna.
En annan orsak är tillverkningskostnader. Om de ökar behöver företagen höja priset på produkterna. Båda orsakerna leder till ökade lönekrav, men här finns en paradox: om lönerna inte höjs har folk inte råd att konsumera. Men, när lönerna höjs så höjs också priserna på produkterna ännu mer.
Är inflation dåligt?
Ett vanligt missförstånd är att inflation alltid är negativt. Men inflation är väldigt vanligt och förekommer i alla typer av marknadsekonomier. Det kan till och med vara positivt för samhällsekonomin på sikt, men då gäller det att inflationen inte skenar iväg utan håller sig på lagom nivå.
En hög inflation kan vara problematisk, men en låg inflation (deflation) är inte heller bra. Tittar man Riksbankens mål ligger det vanligtvis på en inflation kring cirka 2 procent per år.
Vinnare och förlorare
Har du många lån eller ett större lån, som exempelvis ett bolån? Då kan hög inflation faktiskt vara till din fördel! Inflation gör att dina pengar inte är värda lika mycket längre och det låter ju inte kanon – men, det innebär samtidigt också att dina lån inte heller är lika värdefulla. För den med mycket pengar på sparkontot är inflationen dock negativ, eftersom även dessa pengar kommer att minska i värde.
Så påverkas börsen
Funderar du på att spara pengar i värdepapper eller har du redan en bra portfölj som du är nöjd med? Att spara och investera på börsen har blivit allt vanligare – fler vill få pengarna att växa av sig själva. Innan du beger dig in på börsen är det dock viktigt att förstå hur den hänger samman med inflation. Istället för att få en positiv effekt, som för dem med många eller stora lån, kan inflation få väldigt negativa följder för den som sparar och investerar i börsen. Framförallt är det spararna som kan drabbas hårt.
Låt oss ta ett exempel!
Din avkastning, låt säga att den ligger på 3 %, måste vara lika hög som inflationen – annars kommer du att förlora pengar. I längden är det såklart svårt att upprätthålla detta, vilket har fått många att tveka inför att investera på börsen. Att pengarna kommer att öka i värde finns det ingen garanti för, de kan mycket väl tvärtom tappa i värde – ofta drastiskt om inflation uppstår.
Om det börjar svänga för mycket är det bra att ha en plan B! De som sparar långsiktigt behöver sällan oroa sig, men sparar du kortsiktigt är börsen en osäker plats för dig som vill känna dig trygg med dina investeringar.